Cursus Buteyko

Een verkeerd adempatroon afleren is niet eenvoudig. Om te beginnen moeten ook de onderliggende aandoeningen behandeld worden. Zoals astma, een ernstige angststoornis, pijnklachten of een chronisch stijve nek. Dit soort klachten zullen het adempatroon telkens opnieuw verstoren.

Het adempatroon normaliseren kost geruime tijd. Het begint ermee te ervaren dat je verkeerd en te veel ademt. Dat is best lastig, want als je chronisch vermoeid bent, en nauwelijks inspanning kunt leveren, ben je geneigd om te denken dat je méér moet ademen in plaats van minder. Je lichaam is gewend aan teveel lucht. Je voelt tijdens oefeningen enige ‘luchthonger’. Dat is niet erg onaangenaam, maar wel de bedoeling, zodat je leert te wennen aan minder ademen.

 

Cursus inhoud

Via de Buteyko-methode leer ik u opnieuw ontspannen natuurlijk adem te halen. Hiertoe besteden we aandacht aan de volgende aspecten:

N

Het gebruik van de neusademhaling bij in- en uitademen; het geheel uitsluiten van mondademhaling, in rust maar ook bij lichamelijke inspanning, tijdens slaap en bij spreken

N

Een goede houding voor een moeiteloze ademhaling, waarbij de ademhalingsspieren zo min mogelijk worden belemmerd door andere spieren

N

Het aanleren van een ontspannen middenrifademhaling in rust en tijdens beweging

N

Oefeningen voor het verminderen van het volume en de frequentie van de ademhaling

N

Een gelijkmatige ademhaling - in en uit - en de ontspanning gedurende de natuurlijke adempauze na de uitademing

N

Leefstijl aspecten die van invloed zijn op de diepte van de ademhaling, zoals: matig bewegen (wandelen en fietsen), omgaan met stress, voeding en slaap

N

Gebruik van aandacht meditatie of mindfulness voor ontspanning en oefening in bewustzijn

Matige intensieve beweging

Matige intensieve beweging zoals dagelijks wandelen en fietsen is ook cruciaal voor herstel. Mensen denken meestal dat kortademigheid bij inspanning door je longen wordt bepaald. Dit is bij de meeste gezonde mensen en ook bij longpatiënten niet altijd het geval. Je spieren zijn ook cruciaal. Met goed getrainde spieren kun je tijdens inspanning veel rustiger ademen dan met ongetrainde spieren.

Persoonlijke begeleiding

De ademhaling speelt een hoofdrol bij al onze lichaamsfuncties. Het is risicovol om ondoordacht met je ademhaling te experimenteren. Voor je het weet raak je van de wal in de sloot. Daarom vind ik een persoonlijke begeleiding van groot belang. Zeker mensen met ernstige klachten of ziekten zoals chronische hyperventilatie, hart en vaatziekten, astma, COPD, ernstige slaapproblemen, slaapapneu etc. moeten goed begeleid worden. Ik ben daarom persoonlijk geen voorstander van groepscursussen of online-cursussen.

De cursus omvat 5 sessies en 3 maanden na de laatste sessie is er een terugkom dag. De cursisten worden minimaal een jaar lang begeleid. In overleg kan de cursus worden gevolgd in 5 weken achter elkaar, maar meestal wordt in overleg besloten om tussen de sessies 1 of 2 weken pauze te nemen om te oefenen en eventueel vragen te stellen. De cursusdagen zijn maandag t/m vrijdag. De cursus van het individuele traject bedraagt € 450,- .

Waarom Buteyko?

De huidige wereldwijde belangstelling voor ademhaling betekent dat er nieuwe methoden beschikbaar komen. Het ‘ademwerken’ als de nieuwe manier om te kalmeren, kracht te vinden, een burn-out te overwinnen en zelfs gelukkig te worden. Yoga kán daarbij helpen. Meditatie of mindfulness ook. Ademhalingstips van internet mogelijk ook. Veel mensen zijn goed geholpen met de tip om eens rustig te gaan zitten, rustig adem te halen, de adembeweging te voelen met de hand op je buik. Dat is altijd goed.

Echter als je lichamelijke klachten hebt of langdurig gespannen bent, is het heel lastig te oefenen op een natuurlijker adempatroon. Dan kun je beter hulp zoeken bij een ademspecialist dan zelf thuis experimenteren of naar een niet-gekwalificeerde coach gaan.

De Buteyko-methode is een van de weinige technieken die in onafhankelijke klinische onderzoeken is onderzocht en effectief is gebleken. De eerste van deze proeven vond plaats in 1995; meer dan 20 jaar voordat er andere methoden verschenen. Dit geldt in dezelfde mate voor de Nederlandse Van Dixhoorn methode.

 

Vragen of een kennismaking?

Disclaimer

De informatie op deze website, is educatief van aard en wordt alleen verstrekt als algemene informatie en is geen medisch of psychologisch advies.